Facebook Instagram
Noa Heem
Gedragsregels

Gedragsregels

Wij willen graag een fijne vereniging zijn. We hebben een paar regels met elkaar afgesproken die dat bevorderen. Klik hier om de gedragsregels te bekijken

Wij conformeren ons aan de gedragsregels van NOC*NSF omtrent seksuele intimidatie. Klik hier voor de Gedragsregels seksuele intimidatie NOC*NSF
Privacyverklaring

Privacyverklaring


We willen op een correcte manier omgaan met persoonlijke gegevens. Niet eens naar aanleiding van de nieuwe privacy wetgeving, maar omdat we zuinig willen omgaan met onze leden. Wij bewaren natuurlijk gegevens t.b.v. onze ledenadministratie, maar zullen die niet doorverkopen, of op andere wijze publiceren.
Wij vragen leden toestemming om teamfoto's te mogen publiceren, maar zullen geen achternamen gebruiken.
Mocht u vinden dat wij hier informatie tonen die geen rekening houden met uw privacy, kunt u dat bij het bestuur melden.

Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Historie

Verenigingshistorie

Volleybalcombinatie Furos uit Kerkrade is in 1972 ontstaan uit een fusie van VC Roda en VC Set-Up.

De oudste van beide fusieverenigingen wordt op initiatief van de heren Toon Beckers en Math Ploum op 9 september 1956 opgericht. Gestart wordt met één herenteam en één damesteam. De trainingen vinden plaats in de gymnastiekzaal van de toenmalige ULO aan het Old-Hickoryplein. In die tijd speelde men de wedstrijden in de openlucht, namelijk in het sportcomplex "het Prickbos". De vereniging Set-Up is later van start gegaan. In 1965 waren het de heren Pötgens, Koonen en de gebroeders André en Huub Didderen die in Chevremont het volleybal introduceerden. 

Op het moment van de fusie is er eigenlijk sprake van een herenvolleyclub in Kerkrade en een damesvolleybalclub in Chevremont. De thuishaven van de gemengde fusieclub wordt sporthal Kerkrade-West. Het begrip sponsoring doet in die tijd zijn intrede binnen Furos. Heko Brood-en Banketbakkerijen sponsort trainingspakken voor het eerste herenteam. 

In 1978 promoveert het eerste damesteam van Furos onder leiding van Huub Didderen naar de landelijke derde divisie. Een jaar later lukt dit ook het eerste herenteam o.l.v. Guido Kusters. In het daarop volgende seizoen trekt Furos Theo Sillen uit Geleen aan als hoofdtrainer van de herenafdeling en niet lang daarna verplaatst de vereniging haar thuiswedstrijden naar de splinternieuwe sporthal Rolduc. Jammer genoeg kan het eerste damesteam in deze nieuwe omgeving haar positie in de derde divisie niet handhaven. 

Het lukt heren 1 onder leiding van Ben de Bruin in 1983 om nog een stapje hoger te komen. Het hoogste wapenfeit in de historie van Volleybalcombinatie is het bereiken van de landelijke tweede divisie. Dit wordt gevierd met de organisatie van een volleybaltopper in sporthal Rolduc tussen Sutherland uit Maastricht tegen Belo Horizonte uit Brazilië. In 1986 doet Furos een stapje terug en degradeert heren 1 naar de derde divisie. De zuigkracht aan topspelers door omliggende verenigingen, zelfs uit België, kan Furos niet pareren. Naast het competitievolleybal introduceert Furos in die tijd haar eerste internationale buitenvolleybaltoernooi en het eerste zomerkamp voor jeugdleden. In 1988 neemt de poolse trainer Cornel Bãlan het eerste herenteam onder zijn hoede. In 1990 wordt hij vervangen door Hub Collet uit Landgraaf en neemt Wilfried Petit de damesafdeling onder zijn hoede. Het seizoen 1991-1992 spant qua aantal kampioenschappen de kroon bij Furos. Bij maar liefst vijf teams hangt de Nederlandse driekleur in top: heren 1, dames 1, dames 2, dames recreanten en meisjes B. Na dit topjaar bereikt Furos een dieptepunt in 1993 als het complete eerste damesteam uit onvrede met bestuursbesluiten opstapt. 

In 1996 viert VC Furos op grootse wijze haar 40-jarig bestaan. Hoofdsponsor firma Langohr heeft dan de gehele seniorencompetitie van nieuwe wedstrijdkleding voorzien. Traditioneel bestaan de nieuwe tenues ook dan uit de kleuren oranje-zwart. In het seizoen 1998-1999 neemt ook VC Furos deel aan de Nevobo-competitie die nu niet meer wordt georganiseerd binnen het Zuid-Limburgse district 24, maar in de regio Zuid-Oost. Zowel dames 1 als jongens B reizen geregeld af naar Noord-Limburg en Brabant. 

Bij de voorbereidingen van het seizoen 2001-2002 komt het bestuur van VC Furos aan op een punt van bezinning. Door de gevolgen van individualisering en 24-uurs economie ziet ook Furos haar ledenaantal dalen. In omliggende plaatsen zijn in de afgelopen jaren diverse verenigingen opgeheven dan wel gefuseerd. Om dat te voorkomen presenteert het zittende bestuur in het najaar van 2001 én een nieuwe bestuursstructuur én een beleidsplan genaamd "Furos op weg naar 2005". Het accent ligt daarbij op volleybal in de volle breedte, met veel aandacht voor jeugd, plaats voor recreanten en een groeipad terug naar de derde divisie.In oktober 2001 viert de vereniging haar 45-jarig bestaan met een reünietoernooi in sporthal Rolduc. In het seizoen 2003-2004 start voor de jongste jeugd een competitie in het circulatievolleybal. Het seizoen wordt succesvol afgesloten met de kampioenschappen van dames 1 en heren 3. Dat de investeringen in het jeugdbeleid beloond worden blijkt in het seizoen 2004-2005. Het aantal jeugdleden blijft stijgen en er wordt volop deelgenomen aan jeugdtoernooien in de regio Zuid-Oost. In het seizoen 2005-2006 nemen al twee D-jeugd teams deel aan de regiokampioenschappen. Jongens C1 behaalt het kampioenschap in de reguliere competitie. 

Het seizoen wordt afgesloten met een groot jubileumtoernooi dat dient als aftrap voor het 50-jarig jubileumfeest. Het jubileum wordt met een feest in sporthal Rolduc opgeluisterd. Ere bestuurslid en mede oprichter van VC Furos Math Ploum wordt tijdens de feestavond door de burgemeester van de gemeente Kerkrade gehuldigd met de titel ere-burger van Kerkrade. In september 2006 krijgt het jubileum van Furos dan ook nog een geweldige apotheose met het eerste beachvolleybaltoernooi op de Markt in Kerkrade. 

In de competitie van het seizoen 2007-2008 wordt heren 1 onder leiding van Wilfried Petit kampioen in de eerste klasse en promoveert het team naar de promotieklasse. Ook dames 2 onder leiding van Huub Didderen wordt kampioen. In het seizoen 2010-2011 neemt Miel Miseréde leiding over heren 1 en Henk Offermans neemt bij dames 1 het roer in handen. Bij gelegenheid van de lustrumviering in 2011 gaat heren 1 de uitdaging aan van een echte volleybalmarathon waarbij het team 12 uur achter elkaar wedstrijden speelt. Het seizoen 2011-2012 start in het nieuwe wedstrijdtenue gesponsord door Landgoed Overste Hof en het wordt afgesloten met maar liefst drie kampioenschappen, dames 3, jongens B1 en meisjes C1. In het seizoen 2012-2013 nemen John Jansen en John Hendriks als trainers de touwtjes in houden bij Heren 1 en bij Dames 1. Dames 2 onder leiding van Rainer Buschges pakt de titel en promoveert naar de tweede klasse. In het seizoen 2014-2015 neemt Hub Collet de heren- én de dameshoofdmacht van Furos onder zijn hoede. 

Het succes van het beachtoernooi op de Markt in Kerkrade krijgt ieder tweede jaar een vervolg. In 2010 organiseert Furos een tijdens dit evenement een beachvolleybalinterland tussen Nederlandse en Belgische dameskampioenen. De regionale krant betitelt de Kerkraadse Markt tijdens Laumen Beach 2012 als het Copacabana van Limburg. In 2014 nemen de heren Richard Schuil en Reinder Nummerdor voor de derde opeenvolgende keer deel aan het tweedaagse toernooi op de Markt in Kerkrade. Ter ere van deze bijzondere gebeurtenis worden de heren benoemd als ere-leden van VC Furos. 

In 2016, VC Furos viert zijn 60-jarig bestaansfeest. De vereniging pakt dit groots aan. Natuurlijk vindt in 2016 wederom Laumen Beach plaats, maar ook een grote receptie in Sporthal Rolduc, een gigantische feestavond in café de Wieëtsjaf, een speurtocht in december 2016 maken deel uit van de jubileumfestiviteiten. Verder verschijnt dat jaar de jubileumkrant “Furos 60 jaar” die in een groot deel van parkstad verspreid wordt. 

Voor het seizoen 2016/2017 trekt VC Furos Frank Weber aan als trainer van H1. Dames 1 blijft onder leiding staan van Hub Collet. Heren 1 bloeit op onder het trainerschap van Frank Weber en promoveert, na promotie/degradatie wedstrijden in Velthoven, naar de derde divisie. In seizoen 2017/2018 start heren 1 met de aspiratie handhaven in de derde divisie. Maar helaas, na een goede competitiestart blijkt de derde divisie toch een trede te hoog voor dit team en degradeert vervolgens. In seizoen 2018/2019 komen zij weer uit in de promotieklasse. 

Na de eerste helft van seizoen 2016/2017 neemt Rob Delboeuf het trainerschap van dames 1 over van Hub Collet. Seizoen 2017/2018 wordt dames 1, onder zijn leiding, kampioen in de eerste klasse en promoveert naar de promotieklasse. 

Ook in 2018 is er in het eerste weekend van september het Laumen Beach evenement op de Markt in Kerkrade en is Laumen hiervan voor de vijfde keer op rij de hoofdsponsor. De heren Nummerdor en Schuil zijn voor de vijfde keer op rij present in Kerkrade. Joris Bok neemt in het seizoen 2018-2019 het trainerschap van heren 1 voor zijn rekening. Rob Delboeuf traint opnieuw dames 1. Er zijn maar liefst drie kampioenen meisjes C1, meisjes C2 en jongens B. 

Vanaf het seizoen 2019-2020 speelt VC Furos in nieuwe wedstrijdtenue’s. Bij de start van de competitie worden de shirtsponsoren (Paffen Uitvaartverzorging, Restaurant Felice, Formula Installatie Services (Cyada), Jumbo Kerkrade-West, Langohr Badkamers en Keukens, café de Wieëtsjaf) en de leverancier Ivo’s Sportshop in het zonnetje gezet. Naast de Pietentraining is er in december ook een CMV familietraining waarbij de CMV’ers hun mama, papa, broertje en zusjes mee mogen nemen naar de training. 

In het eerste weekend van januari 2020 wordt onze Heren 2 speler Tim Plummen door d’r KirchroatsjerVasteloavendsverain uitgeroepen tot stadsprins van Kerkrade. Het is de tweede keer (na Joris Bok in 2006) in onze Furos historie dat we een stadsprins in onze gelederen welkom heten. Op zaterdag 8 februari brengt Tim 1 met zijn hele gevolg een bezoek aan de thuiswedstrijden in sporthal Rolduc en brengt Tim de bal in het spel bij de wedstrijd van zijn eigen heren 2. 

Door het coronavirus dat het sociale leven in Nederland plat legt komt er ook een onbedoeld einde aan de volleybalcompetitie van het seizoen 2019-2020. De trainingen en wedstrijden moeten worden gestaakt en de sporthal gaat dicht. Er worden dit seizoen geen kampioenen gehuldigd, behalve in de in de lockdown-omstandigheden zeer welkome digitale Furos-Pub-Quiz. Als in mei 2020 sporten in de buitenlucht weer is toegestaan gaat Furos trainen op de accommodatie van Achilles Top. Enkele senioren van Furos maken dit corona-proof mogelijk door palen en netten in de buitenlucht op te bouwen.Het in september 2020 geplande beachevenement moet helaas worden uitgesteld. Een jaar later is Laumen Beach 2021 het eerste evenement dat na corona weer kan plaatsvinden in het centrum van Kerkrade.Een door corona halfslachtig seizoen 2021-2022 kan op 16 april 2022 toch op een zeer stijlvolle wijze worden afgesloten. Dé vrijwilliger van VC Furos, Henk Offermans, drijvende kracht achter de bloeiende jeugdafdeling van Furos, wordt door burgemeester Petra Dassen gelauwerd met een Koninklijke Onderscheiding. In mei 2022 melden een aantal oud-gedienden Furos-dames zich opnieuw aan als lid en zij starten niet onverdienstelijk in de doordeweekse Nevobocompetitievan recreantenteams. In juni viert de vereniging haar 11elustrum met een feestmiddag in café de Wieëtsjaf. Maar liefst 12 jubilarissen worden gehuldigd en na een lunch is er een feestelijke fotospeurtocht.In de competitie 2022-2023 neemt dames 1 afscheid van trainer Ruben Regtop die na het behalen van zijn VT3 trainersdiploma bij ADC een grote uitdaging aangaat. Joris Bok stapt daarmee als trainer definitief over van heren 1 naar dames 1. Heren 1 weet na vele jaren opnieuw Miel Miseré aan zich te binden en kan zich zo goed als zeker handhaven in de promotieklasse.   

Adres

Adres

VC Furos
Postbus 1092
6460 BB Kerkrade

Bankrelatie Rabobank Limburg, IBAN NL06RABO0148476198

KvK Limburg, dossiernr.: 40186534
Contact

Contact

 

Sporthal

Sporthal

Wij spelen onze wedstrijden in Sporthal Rolduc, Rolduckerstraat 112, 6461 VN Kerkrade 

 

Tribune

Bij amateursport is publiek weer toegestaan, zowel bij wedstrijden als bij trainingen. De algemene regel is: Blijf thuis bij klachten, kom niet naar de sporthal en laat je testen!!!

 

Vertrouwenscontactpersoon

VCFuros Algemeen Vertrouwens Contact Persoon

Volleybalvereniging VCFuros heeft de wil een veilige volleybalvereniging te zijn, waar iedereen met plezier komt sporten en zich thuis voelt binnen de vereniging. Gezamenlijk doen we er alles aan om grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, conflicten, ruzie, discriminatie en (seksuele) intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen en zo te zorgen voor een prettig en veilig sportklimaat.

De praktijk in sportend Nederland

De praktijk binnen diverse sportverenigingen heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag niet kon worden voorkomen. Binnen VCFuros willen wij dit graag voor zijn. Dat is dan ook één van de redenen waarom er binnen onze club een VertrouwensContactPersoon (VCP) is aangesteld. Deze zal fungeren als een centraal aanspreekpunt om zo met elkaar te zorgen dat de wijze waarop we binnen de club met elkaar omgaan respectvol en veilig is.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij de VertrouwensContactPersoon kun je terecht met vragen die je niet gemakkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor alle leden, vrijwilligers en ouders. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie, maakt dat deze niet verergert en dat herhaling zo voorkomen wordt.

Wanneer kun je terecht bij de Vertrouwens Contact Persoon van VC Furos?

Als je vragen hebt over of te maken hebt met:

  • Pesten en gepest worden
  • Machtsmisbruik en verbale agressie
  • Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort
  • Grensoverschrijdend gedrag (machtsmisbruik, verbale agressie, ongewenste intimiteiten)
  • De manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach of gedrag dat je als onprettig ervaart
  • Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft
  • De wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team
  • Twijfels bij jezelf of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is (bijvoorbeeld wel of niet in de kleedkamer zijn als het team onder de douche staat)
  • Iemand die je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag
  • Het beschuldigd worden van eerder genoemd gedrag
  • Of je vraag bij de VertrouwensContactPersoon van VCFuros op de juiste plaats is.

Als er sprake is van seksuele intimidatie, dan kun je ook terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland met je vragen, je twijfels of om je verhaal te vertellen. Je bereikt het Centrum Veilige Sport Nederland via het gratis telefoonnummer 0900-2025590 (werkdagen 08.30-17.30 uur) of via de mail: centrumveiligesport@nocnsf.nl. Je kunt ook anoniem contact opnemen of chatten, kijk hiervoor op de site van Centrum Veilige Sport Nederland.

Wat doet de Vertrouwens Contact Persoon (VCP)?

De VCP luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld. De VCP doet niets wat jij niet weet. De VCP kan je helpen bij het indienen van een klacht bij de vereniging, sportbond of politie. Maar gewoon even praten kan ook. De VCP is bevoegd, met in achtneming van de nodige vertrouwelijkheid, melder, beschuldigde en/of andere betrokkenen aan te horen en informatie in te winnen voor zover dit voor de uitvoering van de taken noodzakelijk is. De VCP is bevoegd om voor de uitoefening van hun werkzaamheden advies in te winnen bij deskundigen.

Hoe vertrouwelijk is de Vertrouwens Contact Persoon?

Dat het in bepaalde situaties belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken of elders advies te vragen zal duidelijk zijn. Dit natuurlijk altijd in samenspraak en in goed overleg. Met de inhoud van de gesprekken die er tussen jou en de VertrouwensContactPersoon van VCFuros plaatsvinden zal vertrouwelijk worden omgegaan.

Verantwoordelijkheid?

De activiteiten van de VertrouwensContactPersoon vallen onder de verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur van VCFuros. Bij het afsluiten van het jaar, of indien nodig tussentijds, rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan de voorzitter of er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden. In deze rapportage zullen geen namen genoemd worden.

Wie is momenteel de Vertrouwens Contact Persoon van VC Furos?

Mijn naam is Anita Wetzels, getrouwd en moeder van 2 volwassen kinderen. Ik ben al tientallen jaren werkzaam bij een Medisch Technisch bedrijf. VCFuros heeft altijd een belangrijke rol binnen ons gezin gespeeld en we zijn allen zeer actief (geweest) binnen de vereniging (o.a. spelend lid, (jeugd)trainer, ledenadministratie, zaalwacht, bestuurslid). Als VertrouwensContactPersoon luister ik naar je verhaal, denken we samen na over de te nemen stappen en ga ik je verder helpen. Voor veel situaties is geen standaard oplossing te bedenken, maar is een luisterend oor de eerste stap naar een oplossing. Het is belangrijk dat jij je (net als ikzelf) als VCFuros lid veilig voelt, dat anderen jouw grenzen respecteren, en er samen wordt nagestreefd dat er niet wordt gepest of geïntimideerd. Als je met mij contact zoekt, is dat in vertrouwen. Dat betekent dat ik niets deel met een ander als jij dat niet wilt. Ik ben bereikbaar via de mail: VCP@Furos.nl. Vermeld je telefoonnummer als je dringend hulp nodig hebt en anders neem ik via je mail zo spoedig mogelijk contact met je op. Op basis van je verhaal kan ik dan met je meedenken, en desgewenst doorverwijzen naar andere plekken waar je met jouw verhaal terecht kunt voor andere professionele ondersteuning of hulp.

skyline kerkrade